» Mandala tekenen met kinderen

Wat is dit?

Foto Een belangrijk aspect is het mandala tekenen met kinderen. De Zwitserse psychiater 'Carl Gustaf Jung'was de eerste therapeut die mandala's toepaste. Hij vond dat ze een waardevolle hulp bij het persoonlijk ontwikkelings proces konden zijn. Hij zag het als een helend beeld met een heilzame functie. Tevens ontdekte hij dat er altijd een centrum is dat niet verloren kan gaan. Het wordt gebruikt als hulpmiddel bij bezinning, verdieping en concentratie, omdat de cirkel vanzelf de aandacht naar het midden trekt. Dit is overigens ook de betekenis van het woord 'meditatie'; zich naar het midden toe bewegen. Het gaat om de rust en de stilte in de kinderen te bevorderen.


Kinderen worden in deze tijd overspoeld met negatieve informatie waaronder de media. Daardoor raken ze vaak uit hun kern en zijn ze niet meer in evenwicht. Films met veel geweld, computerspelletjes enz dragen niet bij aan innerlijke rust en harmonie in ons leven. oorlogen, rampen, scheidingen, ziekte en depressies vreten daarnaast energie, ook van kinderen. Het mandala tekenen kan pedagogisch gezien een heilzame werking hebben op de kinderen. Door het maken en inkleuren van mandala's ontstaat er een stilte die diepe wortels heeft. Daarnaast treedt er een diepe lichamelijke ontspanning op wat tot een betere concentratie en zelfbeheersing leidt.
Deze mandala methode wordt al meer gebruikt op scholen in het tekenonderwijs (kunstontwikkeling).
Als we echter bedenken dat de eigenlijke opdracht van het onderwijs, naast en nog voor het overdragen van kennis, bedoeld is om kinderen te helpen hun persoonlijkheid te ontwikkelen en te bevestigen om de weg te leren vinden op hun eigen levenspad, dan mogen we zelfs de verdenking uitspreken dat de mandala ook op dit terrein nog altijd onderschat is.
Een belangrijk punt van het mandala tekenen is dat het kind zich weer verbindt met zijn eigen kern, waar alles goed en in harmonie is. Het is een vorm van loslaten, overgave en eenvoud. Het is een vrije vorm van tekenen en kleuren. Wat ze in woorden niet kunnen uitdrukken kunnen ze in beelden wel omdat het de taal van de ziel is en tevens een wereldtaal. Het is ook een kunstvorm die al eeuwen oud is en nog steeds in vele landen gebruikt wordt.
Kinderen maken vaak decoratieve onderwerpen in een mandala. Deze drang ontstaat vaak spontaan en het is een natuurlijk proces. Het intuïtief invullen met vormen en kleuren geeft een bepaalde expressie waardoor er een gevoel van vrijheid op treedt. De herhalende vormen die zich ook voordoen geeft innerlijk een bepaalde rust omdat de hele cyclus van het leven zich continue ook herhaalt en het geeft een bescherming. Tevens is het ook de bedoeling om de kinderen in aanraking te brengen met de binnenkant van de natuurlijke elementen in en uit de natuur, en zich daarmee te laten verbinden.
Voor de kinderen heeft mandalatekenen een creatief en algemeen sociaal pedagogische aard.
Ze leiden tot rust, stilte, geborgenheid, menselijke warmte, reflectie, inkeer, afsluiting van de hectische buitenwereld.
Het is op een kunstzinnige en zinnige manier om de stilte in de kinderen te bevorderen.


Bronnen Nieuwe mandala’s voor kinderen
Wolfgang Hund ISBN 90. 73207. 85.1 Panta Rhei

Groot mandalawerkboek
Rudiger Dahlke ISBN 90 6963 714 6 Altamira- Becht BV


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

contact

  • Voor meer informatie over het Mandala tekenen kun je mij bereiken op telefoonnummer:053-5383852 of 0621244383 of per mail: ellyboudrie@hetnet.nl.

Galerie Artisto

  • Een mooie galerie in het centrum van Losser, met verschillende exposities en activiteieten. Neem snel een kijkje op de website. www.artistolosser.nl

Copyright 2002-2019